• Aleš Fodor

Péče o dřevěné výrobky

Na rozdíl od kovu, porcelánu či skla potřebují dřevěné výrobku zvláštní péči. Není to nic složitého ani náročného, ale hodně to prospěje jejich vzhledu a životnosti. Stačí dodržovat pár zásad.



Dřevěné nádobí nikdy nedávejte do myčky.


Nejlepší je mýt je jen vodou. Olej či jakákoli mastnota dřevo chrání před vlhkostí a udržuje krásné. Občasné nebo i časté mytí jarem dřevu samotnému neškodí. Olej a mastnota mu však vyloženě prospívají, proto je dobré, je udržovat pěkně mastné :-).


Všem dřevěným výrobkům neprospívá, když jsou zbytečně dlouho mokré - takže je doporučuji ihned po použití umýt a po umytí utřít. Zajistíte tím nejvyšší možnou péči a také prodloužíte trvanlivost povrchové úpravy. Není to nutnost, dřevo vydrží věky i tak, ale mně osobně to přijde i jako dobrý zvyk - hned mít vše uklizeno. Navíc mám jen jednu misku a lžíci, takže bych hned příští jídlo neměl z čeho jíst.


Výrobky, které často používáte a myjete, časem ztratí ochrannou olejovou vrstvu a je dobré ji obnovit. Poznáte to podle toho, že dřevo bude vypadat suché a matné, nebude se lesknout. U lžíce typicky bude mistička první, na které se to stane a tak snadno poznáte rozdíl, protože rukojeť bude stále krásně naolejovaná. Na fotce můžete vidět na rukojeti, kde už ochranná olejová vrstva není a kde je. Ztrácí se tak různě u různých druhů dřeva - na této lžíci to vypadá, jako by oprýskala.

Misky vydrží typicky déle nebo napořád, protože se do nich neustále vsakuje mastnota z jídla. Nemusíte se bát, že by to nebylo hygienické - dřevo má přirozené desinfekční vlastnosti. Ale miska je po čase od jídla cítit. S tím se nedá nic moc dělat, dřevo je živý materiál.


Olej pro ošetření jakéhokoli dřeva by měl být vysychavý (např. lněný, vlašský, světlicový, tungový, konopný a ostropestřecový - více o olejích v článku na blogu). Pokud takový nemáte, použijte jakýkoli rostlinný olej. To samozřejmě není ideální, ale jídlo takové oleje stejně obsahuje. Po natření nechte pár hodin vsakovat a pak setřete přebytečný olej.


Zásady, které jsem výše popsal nedodržuji nijak dogmaticky ani já sám. Občas (upřímně - často) nechám misku neumytou až do dalšího jídla. Výjimečně ji nechám i po umytí uschnout a neutřu ji hned. A moje vlastní lžíce by naolejovat potřebovala už pár týdnů. Mám ale odzkoušeno, že tyto zásady fungují jako nejlepší pro trvanlivost dřevěných předmětů a snažím se je dodržovat tak nejlépe, jak dovedu. Totéž doporučuji i vám :-).