Ruční nástroje

   Často se mně ptáte, jaké používám nástroje. Používám jich docela hodně. Na každý typ výrobku jiné. Postupně svou sbírku rozšiřuju o další a další a i to je zábavné :-). Nejdůležitější však u nástrojů je, aby byly perfektně nabroušené. O tom si můžete více přečíst v článku Broušení nástrojů.

Nástroje na výrobu lžíce

   Lžíce byly můj první produkt. Hlavně proto, že na ně není potřeba mnoho nástrojů a navíc se dají dělat v pohodě v ruce, není třeba žádný svěrák ani dílna a navíc ji lze udělat z větve od cca 5 cm průměru. Žádné velké kusy dřeva :-). Lžíci si můžete vyrobit kdykoli a kdekoli. Nůž a dláto jsou dle mého naprosto nezbytné pro výrobu. Zahlazovací dláto, sekera a pilka jsou velmi dobří pomocníci a nedokážu si bez nich už výrobu lžíce představit, ale nejsou nezbytné, aby se lžíce mohla podařit.

Nůž

   První a nejdůležitější je samozřejmě nůž. Používám švédské nože Morakniv, konkrétně Morakniv 106 a Morakniv 120. Pro začátečníka bych doporučil spíš 120, ale pokud se chcete věnovat řezbařině víc a častěji doporučuji určitě oba. Za 500 Kč podle mě lepší řezbářský nůž nekoupíte - jsou z velmi kvalitní laminované oceli, dobře se brousí a drží ostří.

Duté dláto

   U dutého dláta, které používám na hrubé vyřezání nabírací části lžíce, je už o hodně širší výběr. Já osobně používám úplně obyčejné a jednoduché dláto od Narexu, které jsem získal už velmi dávno, nevím jak jsem k němu přišel a nedokázal jsem najít ten stejný typ od Narexu, abych  vás k němu mohl nasměrovat. Určitě se dají koupit lepší dláta, ale jak jsem zjistil - když si na nějaký nástroj zvyknu, už ho nechci měnit. Vím přesně, jak se při řezu chová, jak s ním zacházet a funguje už jako prodloužení mé ruky. Přesně mi do ní pasuje.

   Dlát, které by dokázali odvést stejnou práci (a určitě i kvalitnějších) mám dnes tak 10. Na lžíce však používám pořád to stejné. Jako dobrou variantu pro začátečníka doporučuji dláto #D8A08 od pana Tkadlečka. Jeho nástroje jsou dobré a z kvalitních materiálu za velmi dobré ceny. Pan Tkadleček je moc milý a ochotný, vždy mi vyšel vstříc a že jsem si na něj už celkem vymýšlel. Nicméně považuji jeho nástroje za takový lepší standard pro profíka, který už ví, že chce každý den řezbařit, v přesně, které nástroje potřebuje, bych doporučil zamířit na jiného výrobce.

Zahlazovací nůž

   Tak a jsme znovu u pana Tkadlečka. Bez tohoto nože se lze obejít. Lze vyrobit krásnou lžičku i bez něj. Ale já už si to moc nedovedu představit. Tento nástroj vymyslel pan Tkadleček, nikde jinde jsem ho neviděl a je na zahlazování vnitřku lžíce naprosto ideální. Ušetří hodně práce a umožňuje krásné zahlazení vnitřní plochy naběráčku lžíce.

Sekera

   U čerstvých měkkých dřev se dá bez sekery obejít. Vlastně to "jde" u jakéhokoli dřeva - pokud máte dost sil a trpělivosti. Lze i tu nejhrubší a nejtvrdší "kládu" ořezat do lžíce jen nožem. Ale.... čas a energie potřebná pro výrobu lžíce se tím násobí.

   Na svých začátcích jsem používal obyčejnou sekeru na štípání. I ta odvedla svou práci, ale ne tak dobře, rychle a s větším úsilím. Pak jsem si pořídil řezbářskou sekeru od pana Plesnika (dříve měl inzerát na bazoši, dnes už tam není, ale mohu poskytnout kontakt) za 600 Kč a byl jsem naprosto nadšen. Do té doby jsem ani netušil, jak velký rozdíl to může být. Najednou se mi začalo dařit opracovávat lžíce sekerou dalekou "podrobněji" a ušetřil jsem si tak opravdu hodně práce nožem. Tato sekera je se mnou dodnes a ač není nijak perfektně provedená a je to spíš takový horší standard - je to za ty peníze naprosto úžasný pomocník, kterého bych bez váhání doporučil každému, kdo nechce dát za řezbářskou sekeru 2 - 3000 Kč. 

Pilka

   Pilka je potřeba jen při zkracování větve na potřebnou délku. To lze udělat i sekerou či nožem, takže pilka je nástroj, který považuji při výrobě lžíce za nejméně potřebný, ale samozřejmě velmi vítaný - hlavně při získávání dřeva :-). Asi není třeba se o tom moc rozepisovat. Na hrubší řezaní (např. v lese) si beru takovou  zlodějku. Na jemnější řezy pak používám japonské pily, které jsou na to možná až moc dokonalé, ale řezat s nimi je taková radost, že si to užívám, kdykoli můžu :-). Japonky kupuji na www.cestadreva.cz - v Čechách jsem lepšího dodavatele nenašel.