top of page
  • Obrázek autoraAleš Fodor

Jak se starat o šamanský buben

Aktualizováno: 5. 6. 2023

Šamanské bubny nevnímám jako věci. Jsou to živé bytosti. Ostatně, tak se skrze šamansimus lze dívat na úplně vše, co nás obklopuje. U bubnů je to pro mě ale nějak jednodušší. Můj první buben se stal doslova mým přítelem, pomohl mi v mnoha těžkých situacích, prožil jsem s ním také mnoho krásných momentů. Tento přístup je pro mě naprostým základem péče o něj. První pravidlo starání se o šamanský buben tedy zní:


Když chci s bubnem něco udělat, vždy to s ním nejdřív proberu, zeptám se ho, jak to chce on.


Například když jsem na něj chtěl něco nakreslit, trvalo 2 roky, než mi to dovolil a pak ještě asi rok, než jsme společně přišli na to, co by to mělo být. Další dva roky jsem postupně kreslil. Když ho chce někdo půjčit, vždy se ho ptám, jestli to chce on. A tak. Může to znít bláznivě, ale pro mě to je projevem základní úcty.


Šamanské bubny jsou velmi citlivé na teplotu a vlhkost. Obecně se dá říct, že pokud svůj buben běžně přechováváte v teplé, suché místnosti, můžete narazit na to, že při studeném vlhkém dni venku prostě nebude znít. Je to proto, že čím větší teplotě a suchu buben vystavíte, tím víc se kůže napne. Jenže ona není vlastně moc pružná, takže už se nestáhne zpět. Doporučuji tedy bubny nenahřívat a spíš je mít uskladněné někde, kde není příliš horko ani sucho. Ale - každý buben si prostě najde svou polohu. Když ho máte doma, kde je prostě teplo a sucho, venku si na něj ve vlhku a zimě možná nezahrajete. Ale každý buben je jiný a u některých to prostě funguje, u jiných ne. Můj vlastní buben, který jsem si kdysi koupil od Míry Kašpara, hraje jen v těch nejsušších a nejteplejších podmínkách. V žádném případě nenechávejte buben v létě v rozpáleném autě. Může i prasknout. Rozhodně mu to ublíží.


Pokud se vám zdá, že je kůže bubnu už příliš suchá, doporučuji ji naolejovat. Jak to poznat…mno to se asi nedá popsat, to se musí cítit, v prstech, očima. Také to může pomoci bubnu, který je příliš napnutý, aby trošku povolil. Naolejovaný buben také nebude tolik reagovat na vzdušnou vlhkost a teplotu, bude stabilnější. Vhodné jsou vysychavé oleje, viz článek o olejích na dřevo (podobně to funguje i pro bubny).


Moje zkušenost je zatím ale taková, že každý buben se prostě chová úplně jinak a že je potřeba k nim přistupovat úplně individuálně. Vřele vám přeji, aby jste měli s vašimi šamanskými bubny silné propojení a dělali vám dobrou společnost.




Dalším projevem péče a úcty může být krásný obal, který si každý šamanský buben zaslouží. Máte-li zájem, zde jsou kontakty na dvě úžasné ženy. Každá z nich tvoří jinak, obě krásně.


Obaly od Kačky

Obal - futrál - pouzdro. To, které Vás bezpečně doprovází na cestách a v případě, že na nástroj nehrajete, jej bude chránit. Obal je totiž pelíšek. A nejen to. Obal je jakási opona. Bezpečné lůno, z něhož buben nástroj vyjímáte v úctě a očekávání svátečních chvílí s Rytmem a Hudbou. Naopak - je-li nástroj vkládán zpět - znamená to předěl, ukončení, čas

odpočinku, ticha... Nástroj uklizený v obalu ve Vašem příbytku zůstává obestřen tajemstvím pro návštěvy; není zjevný na první pohled, láká k fantazii.


➜ Nabízím Vám ušití originálního obalu na Váš jedinečný hudební

nástroj, šamanský buben, kantelu, dešťovou hůl, píšťalu, ad. ➜

Z čeho se skládá:

➔ dvě vrstvy látky, vnitřní a vnější, je možné přidat i vrstvu třetí proti vlhkosti

➔ zavírání na šňůrky, poutka nebo karabiny - nepoužívám zipy

➔ jemný popruh na nošení přes rameno

Jak to probíhá:

➔ vy pošlete rozměry nástroje (š-v-hl), případně nákres, a délku popruhu

➔ svou představu o barevnosti a látkách a dáte mi 2-3 týdny

Za kolik:

➔ stříháním a šitím strávím cca 4 hodiny práce + materiál

➔ šiju s láskou a jmenovitě

➔ za ceny v intervalu a podle velikosti: 1200 - 2000+ CZK


Kontakt:

Kateřina PH, +420 775 010 095, k.polacek.husova@gmail.com


Obaly od Háni

Háňa tvoří naprosto neuvěřitelné nádherné šité obrazy, oblečení a také obaly na bubny. Určitě mrkněte na její web, než si vyberete obal. Opravdu to stojí za to.

bottom of page